Stephen Goldsmith FIPG MNGG

Meesterpolijster Stephen Goldsmith FIPG MNGG is Fellow of the Institute of Professional Goldsmiths’ in Londen en Meester bij het Nederlands Gilde van Goudsmeden. Hij geeft les aan de Birmingham Universiteit, the Goldsmiths Centre, Londen, Irish Crafts Council in Kilkenny en the School of Jewellery in Dublin, Ierland. Hij heeft gewerkt voor top-juwelier Theo Fennell en Asprey & Garrard – the Crown Jewellers in Londen.

Stephen heeft in het verleden al een paar polijst-workshops gegeven voor de VanTol & Breet – Academy en we zijn er trots op dat hij weer bereid om naar Den Bosch te komen. Er zijn maar 6 plaatsen beschikbaar voor een polijst workshop op 4 en 5 februari 2018. De workshop kost €375,= incl. btw.

Aanmelden of voor meer informatie stuur een email naar academie@vantolenbreet.nl

Ondertekening van het Certificaat horend bij het Jeroen Bosch horloge.

Samen met de Bossche wethouders Huub van Olden en Jan Hoskam als Ambassadeur van het Nederlands Gilde van Goudsmeden het certificaat ondertekend behorend bij het Jeroen Bosch Horloge van Gildemeester Willem van den Berg. Dit gebeurde in het oude woonhuis van Jeroen Bosch “de Kleine Winst” op de Markt in Den Bosch. Bij het horloge horen twee bakstenen, een stukje balk uit het dak en een fles water uit de waterput dat onder het huis zit.

Gastcollege.

Onze cursus “Bedrijfskunde voor Goudsmeden” begint vorm aan te nemen. Op zondag 15 oktober komt Wilfred Muhring een gastcollege geven. Wilfred is opgeleid als goudsmid en heeft 42 jaar deel uitgemaakt van het managementteam van Schaap – Citroen. Wilfred is bereid om zijn ervaring met ons te delen en het is een unieke gelegenheid om de sieradenwereld eens van uit het perspectief van het topsegment onder de juweliers te horen. Te weinig goudsmeden krijgen ervaring op dit hoge niveau en de verwachtingen die de consument daar bij hebben.

“Een klacht is een mogelijkheid tot een verkoop”.

Er zijn nog maar twee plaatsen beschikbaar voor de cursus die begint op zondag 24 september.

Voorwoord uit de cursus “Bedrijfskunde voor Goudsmeden”

“Binnen de goud-, zilver- en uurwerkenbranche wordt zeer veel waarde gehecht aan de eisen van vakbekwaamheid, niet alleen omdat men met zaken van grote waarde omgaat, maar ook omdat men omgaat met artikelen waar de consument een grote emotionele waarde aan hecht. Tevens is het een vakgebied waarin van oudsher al zeer veel waarde werd gehecht aan vakmanschap.Ook de fraude gevoeligheid binnen onze branche pleit ervoor dat het vak enigszins beschermd wordt tegen malafide ondernemers. Hoewel dit niet de bedoeling van de vestigingswetgeving is menen wij dat van een dergelijke wetgeving een uitstekende preventieve werking kan uitgaan.”

Sankofa.

Bovenstaand is een citaat uit de brief die toenmalig Secretaris van de NJU, de heer Bulthuis, in 1992 schreef aan Sociaal Economische Raad. De SER was gevraagd om advies uit te brengen aan het Ministerie van Economische zaken over het afschaffen van de verplichte vestigingseisen. In 1954 is de Vestigingswet in werking getreden waarin iedereen die zich als zelfstandige ondernemer wilde vestigen aan bepaalde kwalificaties moest voldoen. Men diende over een vakdiploma en een middenstandsdiploma te beschikken en men moest kunnen aantonen kredietwaardig te zijn. In ons vak was een “MTS diploma” van de Vakschool nodig of een Federatie diploma. Dit laatste was ingesteld om goudsmeden die niet naar de Vakschool waren geweest toch de kans op zelfstandigheid te geven. Met die diploma’s kon je bij de Waarborg een Meesterteken aanvragen.

Deze eisen om als zelfstandig ondernemer aan de gang te gaan zorgden er in ieder geval voor een zeker niveau wat betreft vakmanschap en een basis kennis van administratie en boekhouden. Onnodig om te zeggen dat vervolgens de Vestigingwet werd afgeschaft. Iedereen kan zich goudsmid noemen en iedereen kan als zelfstandig goudsmid aan het werk. Of het afschaffen van de Vestigingswet een goed of slecht besluit was doet niet meer ter zake, maar het heeft wel gevolgen gehad.

Wat ook gevolgen heeft gehad voor de goudsmeden was het verdwijnen van alle sieraden productie uit Nederland. Ateliers of fabrieken waren mooie opleidingsplaatsen waar beginnende leerlingen zich mengde met de oudere, meer ervaren goudsmeden. Er ontstond een hiërarchie in zo’n bedrijf. Iedereen had hier baat bij.

Het verdwijnen van de vestigingswet en het verdwijnen van de productie heeft grote gevolgen gehad voor het werk van de goudsmid. Productie goudsmeden waren meestal technisch goed onderlegd maar miste vaak de creativiteit die vandaag nodig is om te overleven.

Creativiteit wordt sinds de jaren ’70 meer gestimuleerd en meer gewaardeerd in de maatschappij. Dat komt terug in de opleidingen en de nadruk op vormgeving zorgt voor een achteruitgang in het traditionele technisch vakmanschap. De achteruitgang in werkgelegenheid door het verdwijnen van de traditionele werkplekken verplichte de opleidingen om ondernemerschap op te nemen in hun curriculum en de term creatief-ondernemer was geboren. Creativiteit en ondernemerschap vereisen echter andere, bijna tegengestelde, vaardigheden in een persoon. Gebrek aan ondernemerschap houdt veel creativelingen tegen in hun ontwikkeling en  succes met hun onderneming.

Deze cursus hoopt een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van de zakelijke kant van een creatief-ondernemer.

Deze cursus begint op 24 september en duurt 10 zondagochtenden. Nog maar 3 plaatsen beschikbaar. Klik op de link voor meer informatie.

https://renevantol.files.wordpress.com/2017/06/cursus-bedrijfskunde-voor-goudsmeden1.pdf

14 karaat geelgouden ijscokar.

ijIJscokar in opdracht van de heer Vogel (ja, van de IJsvogel), begin jaren ’60 bij Popelier Edelmetaal door Willie Rutten en Antoon Segers. Het karretje weegt 115 gram en is gemaakt van 14 karaat geelgoud. In privé bezit. Compleet gerestaureerd door ons. Een belangrijk object in de geschiedenis van de Goud-en Zilversmeden in Den Bosch.

Cursus “Bedrijfskunde voor Goudsmeden”.

VanTol & Breet – Academy heeft een cursus bedrijfskunde ontwikkeld specifiek gericht op zelfstandige goudsmeden en goudsmeden die plannen in die richting hebben. De cursus wordt gehouden op 10 zondagochtenden tussen 10 en 12 uur in de winkel van VanTol & Breet in Den Bosch. Voor een volledige beschrijving van de cursus en het aanmeldformulier klik hier

Het lesgeld bedraagt € 575,=. Leden van het Nederlands Gilde van Goudsmeden en studenten krijgen korting en betalen € 475,=

Als je interesse hebt moet je je zo snel mogelijk aanmelden. De belangstelling is nu al groot.

In de jury

Wat een mooie dag. Als jurylid, gevraagd door de MBO Raad, heb ik 30 leerlingen van het MBO mogen spreken. Veel talent en veel ambitie bij de vakmensen van de toekomst. Uitslag van de verkiezing tot MBO Ambassadeur van het Jaar eind september. Trots dat ik mee heb mogen doen, maar waar was nou die leerling van de Vakschool in Schoonhoven?

%d bloggers liken dit: