Diamant

Wat is diamant?

Diamant is een mineraal dat bestaat uit koolstof dat onder grote druk en enorme hitte miljoenen jaren geleden gevormd is. De belangrijkste vindplaatsen zijn Zuid-Afrika, Rusland en tegenwoordig Australië, Canada en landen in West Afrika. Diamant heeft een hardheid van 10 en is het hardste materiaal bekend en daarom kan alleen diamant diamant slijpen.

De 4 C`s.

Er zijn 4 verschillende factoren die de prijs bepalen van een diamant.Het onderstaand overzicht toont aan waar u op moet letten als u besluit tot aankoop van een diamant. De 4 belangrijkste factoren zijn;

  1. Carat, karaat of het gewicht van de diamant.
  2. Colour, de kleur van de diamant.
  3. Clarity, de zuiverheid of het aantal insluitsels.
  4. Cut, de slijpvorm van de diamant.

Karaat.

De term karaat is bij edelstenen een gewichtsaanduiding, in tegenstelling tot karaat als een gehalte aanduiding bij edele metalen. Eén karaat weegt 0,2 gram en één karaat is onderverdeeld in 100 puntjes. De gewichtsaanduiding 0,50 karaat of 50 puntjes betekent dus een diamant van een half karaat. Als een steen wordt aangeduid als 10 puntjes betekent dat 10 stenen samen één karaat wegen. Hoe meer de diamant weegt, hoe zeldzamer en zeldzaamheid samen met kwaliteit is altijd prijsbepalende factor.

Kleur.

Hoe minder kleur een diamant heeft hoe zeldzamer en dus duurder. Een kleurloze diamant wordt aangeduid als kleur D. Als men omlaag gaat op de kleurschaal wordt de kleur langzaam geler, maar dat betekent niet dat deze diamanten minder mooi zijn.Dat is een kwestie van smaak. Over het algemeen worden in Nederland de kleurloze diamanten het meest gewaardeerd. In de internationale diamanthandel wordt de kleurschaal van het G.I.A.,het Gemological Institute of America, gehanteerd. Veel Nederlandse juweliers werken nog met aanduidingen als Wesselton en top Wesselton. Hieronder een paar voorbeelden van kleurloos tot donkergeel, oftewel van D tot Z.

Slijpsel.

De diamantslijper staat altijd onder druk van “de baas” om zoveel mogelijk gewicht te behouden uit een ruwe of ongeslepen diamant. De onderlinge verhoudingen van de facetten zijn echter heel belangrijk voor het opbreken van het licht in de kleuren van het prisma. Hoe dichter bij de ideale proporties hoe beter en dit staat altijd vermeld op een goed certificaat. Het vakmanschap van de diamantslijper is cruciaal om de balans te vinden tussen het behouden van zoveel mogelijk gewicht en het vinden van de ideale proporties.

Er zijn verschillende slijpvormen mogelijk om het beste uit een ruwe steen te halen; Briljant, Ovaal, Baquette, Marquise, Peer, Hart, en een grote variatie aan andere slijpvormen, waaronder De Asscher cut en de Spirit Sun.

Zuiverheid.

Met zuiverheid wordt bedoelt de hoeveelheid natuurlijke insluitsels die in een diamant voorkomen. Een diamant met weinig insluitsels is waardevoller dan een diamant met veel en met het blote oog zichtbare insluitsels. Als iemand met een getraind oog en een loep die 10 maal vergroot geen insluitsels ziet is de steen loepzuiver. Hieronder volgt de schaal van zuiverheden;

  • flawless of loepzuiver, als een geoefend oog geen insluitsels ziet met een vergroting van 10x.
  • vvs1 en vvs2, staat voor very very small inclusion.
  • vs1 en vs2, staat voor very small inclusion.
  • si1 en si2, small inclusion
  • i1, i2, i3, inclusions, wordt ook wel 1ste, tweede en derde piquée genoemd.

<span>%d</span> bloggers liken dit: