Parels

Parels worden gekweekt in oesters en mosselen in zout- en zoetwater. Door het inbrengen van objekten of door het inbrengen van een stukje vreemd tissue wordt de produktie van aragoniet, een parelmoer substantie, en van een organische hoornachtige stof, de conchine, gestimuleerd. De conchine werkt als bindmiddel om de dunne laagjes aragoniet, die elk een dikte hebben van een paar duizendste millimeter, aan elkaar te binden. Na verloop van een paar jaar is de parel gevormd.

Wat bepaald de prijs van een parel?

De prijs van parels wordt door een paar verschillende faktoren bepaald:

 • de grootte, of het gewicht van de parel.
 • de kleur van de parel.
 • de zuiverheid van de huid.
 • de dikte van de huid.
 • de vorm van de parel.

Parelsoorten.

Parels worden onderscheiden in 4 hoofdgroepen:

 1. Akoyaparels zijn de specialiteit van de Japanse parelkwekers.Het waren de eerste parels die kunstmatig met commercieel succes werden gekweekt.Het proces van het inbrengen van een nucleus in een levende oester is geperfectioneerd door de

  Wit tot lichtblauwe Akoyaparel collier met een 18 karaat witgouden sluiting gezet met briljant geslepen diamant.

  Japanner Mikimoto aan het begin van de vorige eeuw. De Chinezen hebben al eeuwen geleden uitgevonden dat als men een klein voorwerp inbrengt bij een zoetwater mossel er zich een laagje parelmoer om heen vormt. Op deze manier maakte men in China onder andere kleine afbeeldingen van Boeddha. Akoya parels worden geproduceerd door de Akoya oester, de Pinctada Maximus. De kleuren varieren van wit, creme, rose, groen, zilver tot goudkleurig. De parels groeien van 2 mm.tot een uitzonderlijke 10 mm.

 2. Zoetwaterparels, gekweekt in zoetwater mosselen, werden eerst voornamelijk in het Biwameer in Japan geproduceerd. Maar door vervuiling en andere

  Een collier van Zoetwaterparels

  oorzaken is het water in het Biwameer niet meer geschikt om mosselen in voldoende hoeveelheden te kweken om enige produktie te hebben. De produktie van zoetwaterparels is vandaag nagenoeg geheel afkomstig uit China. Het principe is hetzelfde als bij het kweken van andere soorten parels, met dit verschil dat een stukje tissue wordt ingebracht in plaats van een kern. Dit stukje tissue verweerd in de loop der tijd en wat overblijft is een parel zonder kern, geheel bestaande uit nacré. De laatste 15 jaar is het vakmanschap van de parelkwekers zover ontwikkeld dat voornamelijk de Akoyaparels veel concurentie ondervinden van de moderne zoetwaterparel. De kleuren zijn vanaf wit, rose, perzik tot creme.

 3. Tahitiparels worden gekweekt in Frans-Polynesië, waar de temperatuur en de stroming van het water precies goed is. De

  Een collier van donkergrijze Tahitiparels

  ‘Black Lipped’ oester, een variant van de Pinctada Maxima, wordt gebruikt en vanwege zijn formaat kunnen de parels van 8½ tot 18 mm. in diameter groeien. De kleuren van deze parels varieren van groen, blauw, violet tot de duurste ‘peacock’ groen.

 4. Zuidzeeparels worden geproduceerd in een variant van de Pinctada Maxima, de grootste oester die er is, de ‘Silver Lipped’ oester. De Zuidzeeparels worden voornamelijk gekweekt in Broome, Australie, Indonesië en de Filipijnen. De grootte van deze parels kan varieren van 10mm. tot in uitzonderlijke gevallen 20mm.

  Een handgemaakt 18 karaat geelgouden collier mey zilvergrijze Zuidzee parels.

  De parel op de afbeelding rechts is 25mm in diameter en heeft de typische kleur van Zuidzeeparels. Hoe ronder de parels hoe zeldzamer en het kan tot 10 jaar duren om een collier samen te stellen uit parels met dezelfde kleur en luster. De goud- of honingkleurige variant van de Zuidzeeparel wordt beschouwd als de meest zeldzame en duurste parel.

<span>%d</span> bloggers liken dit: